Witamina K2 i jej znaczenie dla zdrowia

Witamina K2 i jej znaczenie dla zdrowia

Witamina K1 (filochinon) jest witaminą klasy spożywczej K. Tłuszcz spożywczy poprawia jego wchłanianie. Suplementy witaminy K są dodawane do preparatów dla niemowląt. Witamina K2 odnosi się do grupy związków (menachinon). Jej znaczenie dla naszego organizmu jest olbrzymie, dlatego medycyna mitochondrialna zaleca substancje mitochondrialne do jej suplementacji.

Co robi witamina K2?

Witamina K2 kontroluje tworzenie się kilku czynników krzepnięcia krwi: II (protrombina), VII, IX i X w wątrobie. Innymi czynnikami krzepnięcia krwi zależnymi od witaminy K2 są białka C, S i Z. Białka C i S są antykoagulantami. Szlaki metaboliczne przyczyniają się do zachowania witaminy K2. Gdy witamina K2 zaangażuje się w tworzenie czynników krzepnięcia krwi, produkt reakcji, epoksyd witaminy K2, jest enzymatycznie przekształcany w aktywną formę, hydrochinon witaminy K2.

Białka zależne od witaminy K2 wymagają wapnia do funkcjonowania. Białka zależne od witaminy K2, białko zawierające osteokalcynę i macierz gamma-karboksyglutaminianu mogą odgrywać ważną rolę w kościach i innych tkankach. Formy witaminy K2 są stosowane jako ogólny środek terapeutyczny w leczeniu osteoporozy w Japonii i innych krajach.

Niedobór witaminy K2

Niedobór witaminy K2 jest wynikiem wyjątkowo nieodpowiedniego przyjmowania pokarmu, złego wchłaniania lipidów lub stosowania antykoagulantów kumarynowych. Niedobór występuje szczególnie u niemowląt karmionych piersią. Hipowitaminoza K2 przyczynia się do pogorszenia krzepnięcia krwi. Rozpoznanie można podejrzewać na podstawie standardowych badań krzepnięcia krwi i potwierdzić, czy występuje efekt przyjmowania witaminy K2. Sprawdź więcej: https://www.mito-pharma.pl/product-pol-87-Witamina-K2-MK-7-MSE-dr-Enzmann.html